Meer inwoners hebben een gezonde leefstijl
Sport en bewegen maken onderdeel uit van een gezonde leefstijl. Leefstijl heeft alles te maken met gedrag. Minder eten, meer bewegen, niet roken, voldoende ontspanning en weinig alcohol leiden tot aanzienlijke gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven. De baten van een gezonde leefstijl zijn evident en groot. Op individueel niveau leidt een betere gezondheid tot meer welbevinden, participatie, veerkracht en zelfregie. Op maatschappelijk niveau leidt een betere gezondheid tot meer arbeidsproductiviteit en lagere zorgkosten.
Inwoners ontdekken en ontwikkelen hun talenten en vaardigheden
Uit onderzoek blijkt dat een constructieve tijdsbesteding door bijvoorbeeld deelname aan creatieve, culturele of sportieve activiteiten en het vergroten van sociale, emotionele en gedragsmatige competenties voor jeugdigen twee van de tien belangrijkste beschermende factoren zijn in opvoeden en opgroeien. Tevens is er steeds meer bewijs dat beweging en kunst- en cultuuractiviteiten bijdragen aan gezond en gelukkig oud worden. Om deze effecten te bereiken is het belangrijk dat deze activiteiten voor alle inwoners, juist ook voor kwetsbare groepen, bereikbaar en beschikbaar zijn.
Goed beschermd en beleefbaar erfgoed
Omdat Leidschendam-Voorburg een rijk historisch verleden heeft met veel (verwachte) archeologische vindplaatsen is een goede bescherming hiervan belangrijk. Behoud in situ staat voorop: behouden op zijn plek in de grond waarbij de archeologie een integraal onderdeel van de nieuwe ruimtelijke inrichting wordt. Alleen als dit onmogelijk is, kan de gemeente besluiten de archeologie te laten documenteren en archiveren.
Aantrekkelijke leefomgeving voor mens, plant en dier, geen afname groene ruimte in bebouwd gebied
Een ‘mooiere, schonere, gezondere, toegankelijkere en veiligere leefomgeving’ draagt bij aan het welzijn van mens, plant en dier, en is dan ook een belangrijk doel van de Omgevingswet. De woon- en leefkwaliteit in Leidschendam-Voorburg is nauw verbonden met de kwaliteit van de groene en stedelijke voorzieningen. De gemeente blijft inzetten op het vergroten van de variatie en beleefbaarheid van groen in de wijken en het buitengebied. De inzet van de gemeente is gericht op het versterken van de recreatieve voorzieningen en netwerken. Vanuit het meerjarenprogramma Duin, Horst en Weide wordt ingezet op de vitaliteit en beleefbaarheid van dit gebied. Het is een gebied met hoge landschappelijke, natuurlijke, recreatieve en cultuurhistorische waarde dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Omdat de leefomgeving zich ook uitstrekt over de gemeentegrens, is het van belang om samen te werken in de regio.